“Ik zie die sporters steeds vaker met allerlei gekleurde tape rondlopen. Wat is dat eigenlijk en helpt dat nou wel?”
Het antwoord is JA! Het tape werkt (vaak) beter dan het traditionele tape, waarbij je soms niets meer kon. Elastisch tape heeft een elasticiteit van 130-140 % net als die van de huid. Hierdoor kun je je vrij blijven bewegen. Door het gebruik van verschillende technieken, is het voor iedereen toepasbaar. Voor sporters maar zeker ook voor niet sporters. Denk bijvoorbeeld aan RSI arm of een gekneusde enkel.
Wil je meer weten over elastisch tapen en wat het voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met A Nous Massagepraktijk en ik vertel je er alles over.
Bel of app om te zien wanneer je zo snel mogelijk aan de beurt bent en jij ook met dit fantastische tape behandelt wordt. Ervaren wordt dan geloven!
De tape heeft een elasticiteit van 130-140 % net als die van de huid. Hierdoor kun je je vrij blijven bewegen. Omdat er verschillende technieken gebruikt worden, is het mogelijk om een verscheidenheid aan fysiologische structuren te beïnvloeden. Met spiertaping wordt de spieractiviteit genormaliseerd, door de bandentechniek worden gewrichten gecorrigeerd of gestabiliseerd. Met lymftapes wordt oedeem (vochtophoping) behandeld, maar ook zwellingen of hematomen (blauwe plekken). Tapetechnieken kunnen met elkaar gecombineerd worden, wat betekent dat een probleem op meerdere manieren tegelijk behandeld kan worden .
Een greep uit de mogelijke indicaties:
- klachten door overbelasting (RSI, tennisarm, lopersknie, osgood-schlatter, achillespees klachten)
- schouder-, nek-, rug-, ellenboog-, pols-, knie- en enkel klachten
- afwijkingen in de houding, gewrichtscorrectie en stabilisatie
- spierscheurtjes (zweepslag)
- verrekking van (enkel-,knie- en schouder-) banden
- hernia, spit, lage rugklachten
- menstruatiepijn, migraine
- bekkeninstabiliteit
- hielspoor, platvoeten, hallux valgus
- COPD en hooikoorts
- litteken verruiming
De tape is gemaakt van hoogwaardig katoen, hypoallergeen materiaal waar latexvrije elastische vezels doorheen zijn gevlochten. Er wordt een 100% acryl lijmlaag gebruikt, die ook door mensen met een pleisterallergie doorgaans goed verdragen wordt. De lijmlaag is in een patroon aangebracht, zodat de huid niet afgesloten wordt en lichaamseigen vocht door de tape heen kan.
Toch komen er in de praktijk soms wel huidirritaties voor, vaak ten gevolge van:
- Techniekfouten, zoals teveel rek op de tape of huidplooien die door de tape vastgeplakt zijn
- Soms door medicatiegebruik, zoals bloedverdunners
- Het verkeerd verwijderen van tape
In alle gevallen geldt, bij twijfel moet de tape verwijderd worden!
De tape is niet steriel en kan daarom niet worden toegepast over een beschadigde huid. Er kan wel om een wond heen worden getapet om wondgenezing te bevorderen.
De huid moet voldoende belastbaar zijn om tape te kunnen gebruiken. Bij het tapen van littekens en dergelijke moet de wond met huid gesloten zijn.
Met het tape kun je douchen. Zwemmen of baden is daarom geen probleem. Het katoen in de tape neemt wel wat water op, dus na douchen of zwemmen is het aan te raden de tape droog te deppen (niet wrijven).
Wanneer mag er niet worden getapet (of gedeeltelijk)
- trombose (de taping zet circulatie aan en bevordert de doorbloeding en dat is uit den boze)
- huid aandoeningen (de tape is niet steriel)
- afweer (bij irritatie, jeuk, pijn etc)
- diabetes (over de lichaamsdelen waar normaal gesproken insuline wordt gespoten)
- zwangerschap (met name het buik gebied en rug)
- ernstige trauma’s
- hart- of nierklachten (de taping met de circulatie/doorbloeding niet stimuleren)